top of page

ARCHIPRIX TÜRKİYE 2020

SİZDEN GELEN SORULAR

SIKÇA SORULAN SORULAR İÇİN TIKLAYIN

Sorular geliş sırasına göre anonim olarak sıralanmış, yazım biçimlerine müdahale edilmemiştir.

 

Soru 1

Öncelikle ismim ... ... Mimarlık Bölümü öğrencisiyim. Bu yıl düzenlenen yarışmaya katılmak istiyorum. Detaylı olarak yarışma hakkındaki açıklamaları okudum. Açıklamalarda belirtilen bir konu hakkında sorum olacaktı. Maddeler içerisinde 

- ‘Proje Yürütücüsü Öğretim Üyeleri’ kısmına virgülle ayrılmış biçimde birden fazla isim yazılabilir.

şeklinde bir ibare bulunmakta.

Öncelikle okulumuzun eğitim sisteminde Mimari Proje dersleri kapsamında Proje Yürütücüsü hoca(ları)mız bulunuyor. Fakat Diploma Projesi aşamasına geldiğimizde ise herhangi bir Proje Yürütücüsü tarafından destek veya kontrol amaçlı bir durumumuz olmuyor. Dönem boyunca 3 adet jüri oluyoruz bunlardan ilki proje alanı ve konusunu belirlemek adına oluyor. 2 jüri de o güne kadar geldiğimiz nokta ve aldığımız tasarım kararları değerlendiriliyor. 3. yani final jürisinde ise  bitirmiş olduğumuz projenin teslimleri yapılıp  tarihi belirlenen günde jüri tarafından projemiz değerlendirilip notlandırılıyor.

Sormak istediğim soru ise bu anlattıklarım doğrultusunda bizden istemiş olduğunuz "Proje Yürütücüsü Öğretim Üyeleri" kapsamında tarafımdan size belirtilmek üzere dönem içerisinde projemi değerlendirmek için  okulumuz tarafından belirlenen jüri üyesi hocalarımızın tamamını bildirmem gerekiyor mu? ya da bu hocalarımızdan sadece 1 tanesinin iletişim bilgisini bildirmem yeterli olur mu?

Sizden gelen bilgi doğrultusunda en kısa sürede hocalarım ile iletişime geçip kendilerinden iletişim bilgilerini talep edeceğim. Bu sebeple  gerekli bilgiyi en kısa sürede paylaşmanızı bekliyorum.

Cevap 1

Başvuru formunun ‘Proje Yürütücüsü Öğretim Üyeleri’ kısmında dönem boyunca proje dersini birlikte yürüttüğünüz öğretim üyelerini ayrı ayrı belirtmeniz gerekmektedir. Böyle bir durumun söz konusu olmaması halinde bu kısma yalnızca ‘Stüdyo Sorumlusu Öğretim Üyesi’nin bilgileri yazılmalıdır. ‘Stüdyo Sorumlusu Öğretim Üyesi’ kısmına ise başvurunuza onay vermeye yetkili herhangi bir öğretim üyesinin iletişim bilgilerini vermeniz yeterlidir. Archiprix Türkiye 2020 kapsamında başvuru yapan projelerin değerlendirmeye alınabilmesi için ilgili öğretim üyesinin (proje yürütücüsü) onayı gerekmektedir. Bu onay, projenin, adı geçen öğretim üyesi yürütücülüğünde, okulun ders kataloğu içinde açılan bir proje dersi kapsamında başvuru sahibi öğrenci tarafından tasarlanarak üretildiğinin belirlenmesi için gereklidir. Proje dersinin belirlenmiş bir yürütücüsünün olmaması, veya birden fazla sayıda yürütücüsünün olduğu durumlarda başvurunuza onay vermeye kimin yetkili olduğunu, sırasıyla proje yürütücülerine, resmi olarak proje dersini üzerinde bulunduran öğretim üyesine veya bölüm başkanlığına sorarak öğrenebilirsiniz. İletişim için, öğretim üyesinin kurumsal (okulun alan adına bağlı) e-posta adresi kullanılmalıdır. Google, Yahoo, Hotmail gibi adresler kabul edilmeyecektir. Başvuru yapan tüm projelerin onayları 15 Aralık 2020 tarihinden sonra yarışma raportörlüğü tarafından ilgili öğretim üyeleri ile iletişime geçilerek alınacaktır. Bu aşamada sorun yaşamamak için başvuru öncesinde proje yürütücüsü ile projenizin sisteme yükleyeceğiniz son halini paylaşmanız çok önemlidir. Öğretim üyesi tarafından onaylanmayan projelerin değiştirilmesine veya yeniden sisteme yüklenmesine izin verilmeyecektir.

Soru 2

İnternette okuduğum kurallara göre projelerin Türkiye ve KKTC’ de okuyan öğrenciler tarafından geliştirilmiş olma şartı koyulmuş. Ben ... üniversitesine bağlı olarak geliştirdiğim bitirme projem ile katılmayı çok isterim. Bitirme projemiz ... yeniden tasarlanması ile ilgiliydi. ...’da çalışırken detaylı bir tarihsel araştırma yaptık. Bu projenin yüksek bir kaliteye sahip olduğuna inanıyorum. Bu konuyla ilgili bana yardımcı olmanız mümkün mü?

Cevap 2

Archiprix Türkiye 2020’ye yalnızca 2019-2020 akademik yılı içinde Türkiye’de ve KKTC’de faaliyet gösteren mimarlık bölümlerinde açılan lisans seviyesindeki proje stüdyolarında yapılan bitirme projeleriyle katılabilirsiniz. Üniversitenizin bulunduğu ülkenin, bitirme projenizle başvurabileceğiniz kendi ulusal Archiprix programı bulunmaktadır.​

Soru 3

İsmim ..., ARCHIPRIX 2020 Yarışmasına katılacak mezunlardan biriyim. ... Panellerin dili ile ilgili bir şey belirtildiğini sağlanan bilgiler arasında göremedim, bitirme projem de İngilizce hazırlandığı için sormak istedim; başvuru Türkçe hazırlanmış panellerle mi gerçekleşecek acaba?

Cevap 3

Paneller üzerindeki açıklayıcı metinler mutlaka Türkçe olmalıdır. Ancak projenin ismi ya da çizimler üzerindeki ifadelerin hazırlandıkları orijinal dilde veya sonradan Türkçe’ye tercüme edilmiş halde sunulmaları tercihi yarışmacıya bırakılmıştır. Fırsat eşitliğinin sağlanması adına orijinal olarak yabancı dilde hazırlanmış tüm ürünlerin Türkçe’ye tercüme edilerek kullanılmaları tavsiye edilmektedir.

Soru 4

yarışmaya iç mimarlarda başvuru yapabiliyor mu?

Cevap 4

Hayır. Archiprix Türkiye 2020’ye yalnızca 2019-2020 akademik yılı içinde Türkiye’de ve KKTC’de faaliyet gösteren mimarlık bölümlerinde açılan lisans seviyesindeki proje stüdyolarında yapılan bitirme projeleriyle katılabilirsiniz.

Soru 5

mimarlık fakültesi 4.sınıf öğrencisiyim sadece diploma projesi dersim var. bu dönem diploma projesi çiziyorum. ve yarışmaya katılmak istiyorum. acaba okuldan mezun olduktan sonra mı katılabiliyoruz. yoksa çizerkende başvuru yapma şansım var mı?

Cevap 5

Halen öğrenci olmanız Archiprix Türkiye 2020 için bir katılım koşulu değildir. Ancak Archiprix Türkiye 2020’ye başvurduğunuz projenin ilgili proje dersinden geçmenizi sağlamış olması gerekiyor. Henüz tamamlanmamış bir döneme ait projeyle Archiprix Türkiye 2020’ye başvuramazsınız. Dönemi tamamlayıp, başvurmak için Archiprix Türkiye 2021’i beklemelisiniz. Archiprix Türkiye 2020’ye yalnızca 2019-2020 akademik yılı içinde yapılan bitirme projeleriyle katılabilirsiniz.

Soru 6

paftada stüdyomun temasını belirtmenin projenin anlaşılmasında yardımı olacağına inanıyorum. "Stüdyonun konusu ..'dır. Bu sebeple bu tarz yaklaşımlar ele alınmıştır." Şeklinde bir ibare olması herhangi bir soruna yol açar mı? Okul ve isim bilgileri yer almayacak fakat yalnızca stüdyonun konusunu belirtmemizde bir sakınca var mı?

Cevap 6

Paneller üzerinde, başvuru sahibinin kimliği, proje yürütücülerinin kimlikleri ve/veya okulun adı bulunmadığı sürece projeyi açıklayıcı her türlü ifade ve anlatım yer alabilir.

Soru 7

2019-2020 ... İç Mimarlık bölümü mezunuyum. İç mimarlık bölümü olarak yarışmaya katılım sağlayabilirmiyiz? 

Ek olarak yarışmaya başvuru için nasıl bir yol izleyeceğiz. Teşekkürler.

Cevap 7

Hayır. Archiprix Türkiye 2020’ye yalnızca 2019-2020 akademik yılı içinde Türkiye’de ve KKTC’de faaliyet gösteren mimarlık bölümlerinde açılan lisans seviyesindeki proje stüdyolarında yapılan bitirme projeleriyle katılabilirsiniz.

Soru 8

yarışmanın şartnamesinin ek bölümünde bir beyan formu verilmiş. Grup halinde proje üreten katılımcıların tek bir form mu doldurması gerekiyor, yoksa iki formu tek dosya halinde mi teslim edeceğiz.

Cevap 8

Kabul / Beyan Formu her bir grup üyesi tarafından ayrı ayrı doldurulmalı, imzalanmalıdır. Grup üyesi katılımcılara ait belgeler taranarak tek bir PDF dosyası haline getirilmeli ve sisteme yüklenmelidir.

Soru 9

Şartnamede 2 adet paftanın 100*70 cm olması gerektiğini söylediniz. Fakat bir bitirme projesinin bu ölçülerde açıklayıcı şansı yok. Projeyi 3 adet pafta ile yükleyebilir miyiz ?

Cevap 9

En fazla 2 adet 100x70cm boyutlarında panelden oluşan sunuş, yıllar içinde oluşturulmuş bir Archiprix standardı olup, proje ifadesi için yeterlidir. Çevrim içi başvuru sistemine en fazla 2 panel yüklenebilmektedir.

Soru 10

2019 Şubat ayı içerinde bitirme projemin final jurisi oldu, bu tarihlerde teslim ettiğim projemle katıla bilir miyim yarışmaya?

Cevap 10

Hayır. Archiprix Türkiye 2020’ye 2019-2020 akademik yılı içinde Türkiye’de ve KKTC’de faaliyet gösteren mimarlık bölümlerinde açılan lisans seviyesindeki proje stüdyolarında yapılan bitirme projeleriyle katılabilirsiniz.

Soru 11

Paftalar dikey olarak kullanılacak değil mi?

Cevap 11

Değerlendirme aşamasında panellerden baskı alınmayacaktır. Dolayısıyla bilgisayar ekranında ve/veya yansıtıcıda verimli biçimde görüntülenebilmeleri için paneller yatay formatta hazırlanmalıdır. Çevrim içi başvuru sistemi dikey formatta hazırlanmış panelleri kabul etmemektedir.

Soru 12

Yarışma paftalarının dili Türkçe de olabilir mi?

Cevap 12

Paneller üzerindeki açıklayıcı metinler mutlaka Türkçe olmalıdır. Ancak projenin ismi ya da çizimler üzerindeki ifadelerin hazırlandıkları orijinal dilde veya sonradan Türkçe’ye tercüme edilmiş halde sunulmaları tercihi yarışmacıya bırakılmıştır. Fırsat eşitliğinin sağlanması adına orijinal olarak yabancı dilde hazırlanmış tüm ürünlerin Türkçe’ye tercüme edilerek kullanılmaları tavsiye edilmektedir.

Soru 13

Teslim için bitirme projesi istenmekte fakat son sınıf öğrencisi olarak bitirme projemiz bahar döneminde.Yarışma güz döneminde açıldığı için bitirme öncesi projeyle katılma şansımız varmı ?

Cevap 13

Hayır. Archiprix Türkiye 2020’ye yalnızca 2019-2020 akademik yılı içinde Türkiye’de ve KKTC’de faaliyet gösteren mimarlık bölümlerinde açılan lisans seviyesindeki proje stüdyolarında yapılan bitirme projeleriyle katılabilirsiniz. 2020-2021 akademik yılını tamamlayıp, başvurmak için Archiprix Türkiye 2021’i beklemelisiniz.

Soru 14

Veritabanındaki ödül almış örnek projelerinizi iki gün önce görebiliyorken şu an göremiyorum. Bunun sebebini soracaktım.

Cevap 14

Sistem aktif ve çalışır durumdadır.

Soru 15

Bitirme projemde final jürimde yapılan yorumlar doğrultusunda değişiklikler yapabilir miyim?

Cevap 15

Proje üzerinde, akademik takvim sonrasında Archiprix Türkiye 2020 başvurusu için veya başka sebeplerle düzenlemeler yapılabilir. Ancak bu düzenlemelerin projenin orijinal yaklaşımını ve fikirsel temellerini değiştirmemesi esastır. Bu değerlendirmeyi yapma ve projeye onay verme yetkisi proje yürütücüsü öğretim üyesindedir. Archiprix Türkiye 2020 kapsamında başvuru yapan projelerin değerlendirmeye alınabilmesi için ilgili öğretim üyesinin (proje yürütücüsü) onayı gerekmektedir. Başvuru yapan tüm projelerin onayları 15 Aralık 2020 tarihinden sonra yarışma raportörlüğü tarafından ilgili öğretim üyeleri ile iletişime geçilerek alınacaktır. Bu aşamada sorun yaşamamak için başvuru öncesinde proje yürütücüsü ile projenizin sisteme yükleyeceğiniz son halini paylaşmanız çok önemlidir. Öğretim üyesi tarafından onaylanmayan projelerin değiştirilmesine veya yeniden sisteme yüklenmesine izin verilmeyecektir.

 

Soru 16

Belirli bir ölçek kullanmak zorunda mıyız?

Cevap 16

Başvuru sırasında sisteme 100x70 cm boyutlarında, 150 ppi çözünürlükte (5906x4134px) JPG formatında en fazla 2 adet panel yüklenmelidir. Panel tasarımı ile ilgili boyutlar dışında uyulması gereken grafik bir format yoktur. Panel üzerinde projeyi ifade etmek için kullanılacak her türlü görsel, yazılı ürün, ve bunların grafik kullanım tercihleri başvuru sahibine aittir. Teknik çizimler, istenilen ölçekte kullanılabilir.

 

 

Soru 17

Dün açılmış olan yarışma basvurunda öğreci fotoğram kabul olmadı, olmuyor.

Cevap 17

Başvuru sırasında sisteme yüklediğiniz panel, fotoğraf ve belgelerin mutlaka istenilen boyut ve formatlarda olduğundan emin olun. Bağlantınızın kapasitesinin ve hızının yüksek boyuttaki dosyaları aktarabildiğinden emin olun. Sorunun devam etmesi halinde başka bir tarayıcıyla, başka bir bilgisayardan ya da başka bir ağ üzerinden tekrar deneyin. Başvuru sırasında paneller sırasıyla ‘Ekle’ butonuna basarak teker teker sisteme yüklenmelidir. Formun altındaki ‘Kaydet’ butonuna basılmalıdır.

 

 

Soru 18

Mezun olduğum mimarlık fakültesinin diploma projesi sisteminde, Archiprix Türkiye 2020 Şartnamesinde belirtildiği gibi bir stüdyo proje yürütücüsü yoktur. Bunun yerine öğrenciler, hazırladıkları önerileri jüri üyelerine sunarak geri dönüş ve not almaktadırlar. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda proje panellerini hangi öğretim üyesinin (Jüri üyeleri? Bölüm başkanı? Mimari proje koordinatörü?) onaylaması gerekmektedir?

Cevap 18

Başvuru formunun ‘Proje Yürütücüsü Öğretim Üyeleri’ kısmında dönem boyunca proje dersini birlikte yürüttüğünüz öğretim üyelerini ayrı ayrı belirtmeniz gerekmektedir. Böyle bir durumun söz konusu olmaması halinde bu kısma yalnızca ‘Stüdyo Sorumlusu Öğretim Üyesi’nin bilgileri yazılmalıdır. ‘Stüdyo Sorumlusu Öğretim Üyesi’ kısmına ise başvurunuza onay vermeye yetkili herhangi bir öğretim üyesinin iletişim bilgilerini vermeniz yeterlidir. Archiprix Türkiye 2020 kapsamında başvuru yapan projelerin değerlendirmeye alınabilmesi için ilgili öğretim üyesinin (proje yürütücüsü) onayı gerekmektedir. Bu onay, projenin, adı geçen öğretim üyesi yürütücülüğünde, okulun ders kataloğu içinde açılan bir proje dersi kapsamında başvuru sahibi öğrenci tarafından tasarlanarak üretildiğinin belirlenmesi için gereklidir. Proje dersinin belirlenmiş bir yürütücüsünün olmaması, veya birden fazla sayıda yürütücüsünün olduğu durumlarda başvurunuza onay vermeye kimin yetkili olduğunu, sırasıyla proje yürütücülerine, resmi olarak proje dersini üzerinde bulunduran öğretim üyesine veya bölüm başkanlığına sorarak öğrenebilirsiniz. İletişim için, öğretim üyesinin kurumsal (okulun alan adına bağlı) e-posta adresi kullanılmalıdır. Google, Yahoo, Hotmail gibi adresler kabul edilmeyecektir. Başvuru yapan tüm projelerin onayları 15 Aralık 2020 tarihinden sonra yarışma raportörlüğü tarafından ilgili öğretim üyeleri ile iletişime geçilerek alınacaktır. Bu aşamada sorun yaşamamak için başvuru öncesinde proje yürütücüsü ile projenizin sisteme yükleyeceğiniz son halini paylaşmanız çok önemlidir. Öğretim üyesi tarafından onaylanmayan projelerin değiştirilmesine veya yeniden sisteme yüklenmesine izin verilmeyecektir.

 

 

Soru 19

Diploma projemin tesliminden bu yana projemdeki terasların ve yarı açık alanların bitiş detayları üzerinde birtakım değişiklikler yaptım. Archiprix Türkiye'ye projemi gönderirken üniversiteye teslim ettiğim halini mi kullanmalıyım? Yoksa güncellediğim çizimler ile yarışmaya katılabilir miyim?

Cevap 19

Proje üzerinde, akademik takvim sonrasında Archiprix Türkiye 2020 başvurusu için veya başka sebeplerle düzenlemeler yapılabilir. Ancak bu düzenlemelerin projenin orijinal yaklaşımını ve fikirsel temellerini değiştirmemesi esastır. Bu değerlendirmeyi yapma ve projeye onay verme yetkisi proje yürütücüsü öğretim üyesindedir. Archiprix Türkiye 2020 kapsamında başvuru yapan projelerin değerlendirmeye alınabilmesi için ilgili öğretim üyesinin (proje yürütücüsü) onayı gerekmektedir. Başvuru yapan tüm projelerin onayları 15 Aralık 2020 tarihinden sonra yarışma raportörlüğü tarafından ilgili öğretim üyeleri ile iletişime geçilerek alınacaktır. Bu aşamada sorun yaşamamak için başvuru öncesinde proje yürütücüsü ile projenizin sisteme yükleyeceğiniz son halini paylaşmanız çok önemlidir. Öğretim üyesi tarafından onaylanmayan projelerin değiştirilmesine veya yeniden sisteme yüklenmesine izin verilmeyecektir.

 

 

Soru 20

Bitirme projesini 2019-2020 bahar döneminde çalışan biri, 2019-2020 güz dönemi projesini gönderebilir mi? (2019-2020de çalışılan bitirme projesinden bir önceki proje)

Cevap 20

Hayır. Archiprix Türkiye 2020’ye yalnızca 2019-2020 akademik yılı içinde Türkiye’de ve KKTC’de faaliyet gösteren mimarlık bölümlerinde açılan lisans seviyesindeki proje stüdyolarında yapılan bitirme projeleriyle katılabilirsiniz. Yarışmaya başvurduğunuz projenin tasarlandığı dersin, okulunuzun ders kataloğunda son proje dersi olması gerekmektedir. İçerik itibariyle bitirme projesi olmayan bir projeyle Archiprix Türkiye’ye katılamazsınız.

 

 

Soru 21

Yarışmanıza katılmak istiyorum fakat üniversitemin adı başvuruda yok o yüzden seçemiyorum.

Cevap 21

Okulunuzun adı sisteme eklenmiştir.

 

 

Soru 22

Bitirme projemizdeki proje yürütücüsü hocalarımızın her birinden teker teker onay almamız gerekiyor mu acaba? Yoksa hepsinin isimlerini belirtip tek bir hocamızdan onay almamız yeterli mi?

Cevap 22

Başvuru formunun ‘Proje Yürütücüsü Öğretim Üyeleri’ kısmında dönem boyunca proje dersini birlikte yürüttüğünüz öğretim üyelerini ayrı ayrı belirtmeniz gerekmektedir. ‘Stüdyo Sorumlusu Öğretim Üyesi’ kısmına ise başvurunuza onay vermeye yetkili herhangi bir öğretim üyesinin iletişim bilgilerini vermeniz yeterlidir.  Ayrıca bkz. Cevap 1.

Soru 23

Proje yürütücüsü sağlık sebeplerinden dolayı yurt dışında ve geri dönüşü için net bir tarih yok. Kabul beyan formunun orijinaline erişemediğim takdirde sadece dijital format ile katılım yapmam bir sorun teşkil eder mi? Sorun teşkil ediyorsa nasıl bir önlem alabilirim?

Cevap 23

Başvuru aşamasında proje yürütücüsü tarafından hazırlanması, imzalanması ya da onaylanması gereken bir evrak bulunmamaktadır. Pandemi koşullarında katılımcılara sağlık riski oluşturacak lojistik sorumluluklar yüklememek için tüm başvuru süreci çevrim içi olarak yürütülecektir. Kargo veya posta ile herhangi bir evrak / proje gönderimi yapılmayacaktır. Archiprix Türkiye 2020 kapsamında başvuru yapan projelerin değerlendirmeye alınabilmesi için ilgili öğretim üyesinin (proje yürütücüsü) onayı gerekmektedir. Başvuru yapan tüm projelerin onayları 15 Aralık 2020 tarihinden sonra yarışma raportörlüğü tarafından ilgili öğretim üyeleri ile iletişime geçilerek alınacaktır. Bu aşamada sorun yaşamamak için başvuru öncesinde proje yürütücüsü ile projenizin sisteme yükleyeceğiniz son halini paylaşmanız çok önemlidir. Öğretim üyesi tarafından onaylanmayan projelerin değiştirilmesine veya yeniden sisteme yüklenmesine izin verilmeyecektir.

 

 

Soru 24

Maalesef geçen yıl açmış olduğunuz yarışmaya katılamamıştım. 2019 yılında yapmış olduğum bitirme projemi de yarışmaya dahil edebiliyor muyum? Yoksa yalnızca bu yıl mezun olmuş olan mimarlık öğrencileri mi kabul ediliyor?

Cevap 24

Archiprix Türkiye 2020’ye yalnızca 2019-2020 akademik yılı içinde Türkiye’de ve KKTC’de faaliyet gösteren mimarlık bölümlerinde açılan lisans seviyesindeki proje stüdyolarında yapılan bitirme projeleriyle katılabilirsiniz.

 

 

Soru 25

Archiprix yarışma başvuru formunda proje yürütücüsü öğretim üyeleri ve stüdyo sorumlusu öğretim üyesi kısmı var. Bu kısıma okulda projeyi yürütürken ki ders aldığım hocanın bilgilerini mi yazacağım tam anlayamadım.

Cevap 25

Başvuru formunun ‘Proje Yürütücüsü Öğretim Üyeleri’ kısmında dönem boyunca proje dersini birlikte yürüttüğünüz öğretim üyelerini ayrı ayrı belirtmeniz gerekmektedir. ‘Stüdyo Sorumlusu Öğretim Üyesi’ kısmına ise başvurunuza onay vermeye yetkili herhangi bir öğretim üyesinin iletişim bilgilerini vermeniz yeterlidir.  Ayrıca bkz. Cevap 1.

 

 

Soru 26

Yarışma için sisteme kayıt olup formu doldurduktan sonra proje panellerimi yükleme aşamasında sorun yaşadığım için size yazıyorum. Belge boyutları arası fark var ancak 2 paftam da aynı şekilde sisteme yüklenmiyor.

Cevap 26

Başvuru sırasında sisteme yüklediğiniz panel, fotoğraf ve belgelerin mutlaka istenilen boyut ve formatlarda olduğundan emin olun. Bağlantınızın kapasitesinin ve hızının yüksek boyuttaki dosyaları aktarabildiğinden emin olun. Sorunun devam etmesi halinde başka bir tarayıcıyla, başka bir bilgisayardan ya da başka bir ağ üzerinden tekrar deneyin. Başvuru sırasında paneller sırasıyla ‘Ekle’ butonuna basarak teker teker sisteme yüklenmelidir. Formun altındaki ‘Kaydet’ butonuna basılmalıdır.

 

Soru 27

Soru-cevaplarda pafta üzerinde bulunan yazıların türkçe olması gerektiğini belirtmişsiniz, mezun olduğum bölümün dili ingilizceydi, paftaları da ingilizce olarak hazırladım ve geçtiğimiz senelerdeki kazanan paftaların çok büyük bir çoğunluğu tamamen ingilizce olarak hazırlanmış. Bu sene olan bir değişiklik mi, yoksa bölüm dili ingilizce ise metinleri ingilizce yazabilir miyiz?

Cevap 27

Paneller üzerindeki açıklayıcı metinler mutlaka Türkçe olmalıdır. Ancak projenin ismi ya da çizimler üzerindeki ifadelerin hazırlandıkları orijinal dilde veya sonradan Türkçe’ye çevrilmiş halde sunulmaları tercihi yarışmacıya bırakılmıştır. Fırsat eşitliğinin sağlanması adına orijinal olarak yabancı dilde hazırlanmış tüm ürünlerin Türkçe’ye çevrilerek kullanılmaları tavsiye edilmektedir.

 

 

Soru 28

Herhangi bir rumuz oluşturup paftaya yazıyor muyuz sormak istedim.

Cevap 28

Sistem, başvuru sonrasında otomatik olarak her proje için bir rumuz oluşturmaktadır. Katılımcı tarafından belirlenecek herhangi bir rumuzun paneller veya evraklar üzerinde belirtilmesine gerek yoktur.

 

 

Soru 29

Panellerimi sayfaya yükleyemiyorum sebebi nedir acaba ?

Cevap 29

Başvuru sırasında sisteme yüklediğiniz panel, fotoğraf ve belgelerin mutlaka istenilen boyut ve formatlarda olduğundan emin olun. Bağlantınızın kapasitesinin ve hızının yüksek boyuttaki dosyaları aktarabildiğinden emin olun. Sorunun devam etmesi halinde başka bir tarayıcıyla, başka bir bilgisayardan ya da başka bir ağ üzerinden tekrar deneyin. Başvuru sırasında paneller sırasıyla ‘Ekle’ butonuna basarak teker teker sisteme yüklenmelidir. Formun altındaki ‘Kaydet’ butonuna basılmalıdır.

 

Soru 30

Panelleri yüklemede sorun yaşıyorum. Uzun süre beklememe rağmen 'Yükleme yapılıyor' deyip bir türlü yüklemiyor. Paftalar 100 x 70 cm ve 150 pp çözünürlükte.

Cevap 30

Başvuru sırasında sisteme yüklediğiniz panel, fotoğraf ve belgelerin mutlaka istenilen boyut ve formatlarda olduğundan emin olun. Bağlantınızın kapasitesinin ve hızının yüksek boyuttaki dosyaları aktarabildiğinden emin olun. Sorunun devam etmesi halinde başka bir tarayıcıyla, başka bir bilgisayardan ya da başka bir ağ üzerinden tekrar deneyin. Başvuru sırasında paneller sırasıyla ‘Ekle’ butonuna basarak teker teker sisteme yüklenmelidir. Formun altındaki ‘Kaydet’ butonuna basılmalıdır.

 

 

Soru 31

Panelleri yükleme de halen sıkıntı yaşıyorum, başka bir bilgisayardan denedim olmadı. Boyutlar ve çözünürlüklerde doğru sorunun ne olduğu konusunda yardımcı olur musunuz?

Cevap 31

Başvuru sırasında sisteme yüklediğiniz panel, fotoğraf ve belgelerin mutlaka istenilen boyut ve formatlarda olduğundan emin olun. Bağlantınızın kapasitesinin ve hızının yüksek boyuttaki dosyaları aktarabildiğinden emin olun. Sorunun devam etmesi halinde başka bir tarayıcıyla, başka bir bilgisayardan ya da başka bir ağ üzerinden tekrar deneyin. Başvuru sırasında paneller sırasıyla ‘Ekle’ butonuna basarak teker teker sisteme yüklenmelidir. Formun altındaki ‘Kaydet’ butonuna basılmalıdır.

 

 

Soru 32

Proje başvurusunu eğitim kurumu bölümünde üniversitem olmadığı için yapamıyorum. Konu ile ilgili bilgilendirir misiniz?

Cevap 32

Okulunuzun adı sisteme eklenmiştir.

 

 

Soru 33

Merhaba ... mimarlık bölümünden bu dönem mezun oldum. Okulum tarafından International Archiprix için projem seçildi onun teslimini sağladım. Şimdi de Archiprix Türkiye için göndereceğim.Projemi anlatacak bir video hazırlamıştım. Simdi onu Archiprix Türkiye için revize ediyorum. Projemi yollarken videoyu da teslim etmek istiyorum bunun için bir platform var mı? Link olarak Hakkımda bölümüne yapıştırabilir miyim?

Cevap 33

Yarışmanın fırsat eşitliği kuralları kapsamında, projeyi anlatmak için jüriye sunulacak herşeyin proje panelleri üzerinde olması gerekmektedir. Bu sebeple proje panelleri üzerinde ağ bağlantısı veya karekod (QR) ile başka bir mecraya ya da ürüne (blog, web sayfası, ekstra görsel, hareketli animasyon, vs.) yönlendirme yapamazsınız. Böyle bir durumda ilgili bağlantıların ve karekodların üzeri değerlendirme öncesinde yarışma raportörlüğü tarafından kapatılacaktır.

 

 

Soru 34

Başvuru ekranında "proje yürütücüsü öğretim üyeleri" ve "ilgili öğretim üyeleri" bölümleri bulunmaktadır. Bunların birbirinden farkı nedir tam olarak anlayamadım. Bilgilendirirseniz sevinirim.

Cevap 34

Başvuru formunun ‘Proje Yürütücüsü Öğretim Üyeleri’ kısmında dönem boyunca proje dersini birlikte yürüttüğünüz öğretim üyelerini ayrı ayrı belirtmeniz gerekmektedir. ‘Stüdyo Sorumlusu Öğretim Üyesi’ kısmına ise başvurunuza onay vermeye yetkili herhangi bir öğretim üyesinin iletişim bilgilerini vermeniz yeterlidir. Ayrıca bkz. Cevap 1.

bottom of page