ARCHIPRIX TÜRKİYE 2024
JÜRİ
Asli Jüri Üyeleri
Oral Göktaş (Y. Mimar / SO? Mimarlık & Fikriyat)
Buket Metin (Doç. Dr., Mimar / Abdullah Gül Üniversitesi)
Duygu Tüntaş (Dr. Öğretim Üyesi, Mimar / TED Üniversitesi)
Mert Uslu (Mimar / Mert Uslu Mimarlık)
Şebnem Yalınay (Prof. Dr., Mimar / İstanbul Bilgi Üniversitesi)
Yedek Jüri Üyeleri
Ömer Faruk Alp (Dr. Araştırma Görevlisi, Mimar / Adıyaman Üniversitesi)
Nusret Atakan Harmancı (Mimar, Archiprix Türkiye 2023 Birincisi)
Alp Yılmaz (Mimar, Archiprix Türkiye 2023 Birincisi)
Raportörler
Tolga Almalı (Mimarlık Öğr. / TOBB ETÜ)
Ebru Aykan (Y. Mimar, TOBB ETÜ / Mimarlar Derneği 1927)
Zekeriya Güvenç (Mimarlık Öğr./ TOBB ETÜ)
ORAL GÖKTAŞ
Y. Mimar / SO? Mimarlık & Fikriyat
Oral Göktaş, 2005 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünden mezun olduktan sonra, 2007 yılında Sevince Bayrak ile birlikte SO?'yu kurdu. 2013 yılında MoMA/PS1 tarafından düzenlenen Genç Mimarlar Programı'nı kazandılar ve İstanbul Modern için tasarladıkları Göğe Bakma Durağı projesi uygulandı. 2015 yılında Londra'da Royal Academy of Arts tarafından davet edilen bir yarışma sonrası projeleri Beklenmedik Tepe hayata geçti. Bu çalışmayı Roma MAXXI için tasarladıkları Kayıp Bariyer enstalasyonu takip etti. 4. İstanbul Tasarım Bienali için hazırladıkları Fold and Float projesi uluslararası yayın ve sergilerde çok fazla ilgi gördü ve sonrasında MAXXI ve Designmuseum Denmark’da sergilendi. Hem Kayıp Bariyer hem de Fold and Float, MAXXI'nin kalıcı koleksiyonuna dahil edildi. Oral’ın enstalasyonlardan kentsel müdahalelere farklılaşan ölçekte çalışmaları ulusal ve uluslararası birçok ödül kazandı ve Mies ile Aga Khan gibi ödüllere aday gösterildi. 2019 yılında Architectural Review Emerging Architecture Award’da finalist oldu. Yakın zamanda 2023 yılında Venedik Bienali'nde Türkiye Pavyonu'nun küratörlüğünü Sevince Bayrak ile beraber üstlendi ve devamında Güney Kore / Suesong Uluslararası Mimarlık Bienali için SUPRA projesini tamamladı. Oral, SO?’daki rolünü sürdürürken, aynı zamanda yeni nesil mimarların yetişmesine katkı sağlayacak eğitim faaliyetlerine de devam ediyor.
BUKET METİN
Doç. Dr., Mimar / Abdullah Gül Üniversitesi
Buket Metin, Mimarlık Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora eğitimlerini İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Doktora çalışmaları sırasında Delft Teknoloji Üniversitesi’nde misafir araştırmacı olarak bulunmuştur. Gebze Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümlerinde araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. Çeşitli tasarım ve uygulama projelerinin yanı sıra uluslararası ve ulusal atölye çalışmaları ve konferans organizasyonlarında görev almıştır. Araştırma alanları arasında mimarlıkta yapı ve yapım teknolojileri, bina performansı, binaların çevresel performansı, cephe teknolojileri, doğal yapım sistemleri ve teknikleri, binalarda enerji verimliliği, mimari detay tasarımı, afet sonrası geçici barınma ve mimarlıkta karar destek sistemleri bulunmaktadır. Halen Abdullah Gül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü'nde doçent olarak çalışmakta; lisans ve lisansüstü düzeyde bina ve yapım teknolojileri ile ilişkili teorik dersler ve stüdyolar yürütmektedir.
DUYGU TÜNTAŞ
Dr. Öğretim Üyesi, Mimar / TED Üniversitesi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden lisans (2009), yüksek lisans (2012) ve doktora (2018) derecelerini almıştır. 2009-2018 yılları arasında ODTÜ Mimarlık Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak görev yapmış; 2015-2016 akademik yılında Fulbright bursu ile Columbia Üniversitesi’nde doktora tez araştırmasını yürütmüştür. 2019 yılından bu yana TED Üniversitesi'nde Dr. Öğretim Üyesi olarak lisans ve lisansüstü düzeyde dersler vermektedir.
Tüntaş’ın akademik çalışmaları mimari tasarım kuram ve yöntemleri, mimarlık eğitimi ve mimari fotoğraf alanlarına odaklanmaktadır. Disiplinler arası projeleri ile mimari tasarım ve sağlık/iyi hal alanlarını buluşturmayı hedeflemekte, nöroloji ve psikoloji alanlarından uzmanlarla iş birliği içinde yürüttüğü çalışmaları ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından destek almaya hak kazanmıştır. Akademik araştırmaları ulusal ve uluslararası dergilerde ve platformlarda yayımlanmış olan Duygu Tüntaş, mimarlık ortamına sadece akademik çalışmaları ile değil, aynı zamanda doğal ve yapılı çevreye dair süreçlere odaklanan görsel araştırma ve fotoğraf işleriyle de katkı sağlamaktadır.
MERT USLU
Mimar / Mert Uslu Mimarlık
1984 yılında Sarıkamış’ta doğdu. 2002 yılında 9 Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'ne giren Mert Uslu; mimarlık eğitimi sürecinde Archiprix 2007 yarışmasında jüri ödülü, Prosteel 2007 yarışmasında mansiyon ödülü ve Tolga Aksel Bitirme Projesi Yarışmasında birincilik ödülü almıştır.
2010 yılında mimarlık ve şehircilik adına farklı kararlar alabilmek ve mesleki pratik konusunda gelişmek ve geliştirmek adına Mert Uslu Mimarlık İnşaat Ticaret Limited Şirketi'ni kurdu. Mimarlık, söylem ve uygulama pratiği bağlamında devingenliği arttıran mimari yarışmaların açılmasını destekleyen Mert Uslu Mimarlık; tasarım ve uygulama çalışmalarının yanı sıra proje bazlı danışmanlık, koordinatörlük ve şantiye uygulamalarında çözüm odaklı yaklaşımlar üzerine danışmanlık hizmeti vermektedir. Profesyonel meslek kariyerinde 40’ın üstünde tasarımı inşa edilmiş olup bununla birlikte çeşitli sunumları, yarışmalarda jüri üyelikleri, yayınları ve ulusal mimarlık ödülü de dahil ulusal ve uluslararası birçok ödülü bulunmaktadır. 44. Dönem Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve 10. Dönem İzmir SMD Yönetim Kurulu Üyeliği yapmış olup halen aktif olarak Konak Belediyesi Meclis Üyeliği görevini yürütmektedir.
ŞEBNEM YALINAY
Prof. Dr., Mimar / İstanbul Bilgi Üniversitesi
Şebnem Yalınay Çinici (Prof.Dr.), Lisans (1989), Yüksek Lisans (1991, Mimari Tasarım) ve Doktora derecelerini (1999, Mimari Tasarım) Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Bölümünden almış; Doktora-Sonrası çalışmalarını (2001) Columbia Üniversitesi, Graduate School of Architecture, Planning and Preservation’da tamamlamıştır. 1991- 2006’da ODTÜ Mimarlık Bölümü’nde, 2006-2011’de YTÜ Mimarlık Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmıştır. 2022-2023 akademik yılında ücretli araştırma izni kapsamında Pennsylvania State Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nde bir yıl süreyle (Birinci Yıl_Temel Tasarım Stüdyoları) ders vermeye davet edilmiş; burada Immersive Environment Lab Araştırma Ekibinde yer almıştır.
2003 yılında ODTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümünde Dijital Tasarım Stüdyosunu kurmuş ve 2003-2006 yılları arasında burada dersler vermiştir. 2007 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Yüksek Lisans Programı'nda ders vermeye başlamıştır. Temel tasarım ve farklı düzeylerde mimari tasarım stüdyoları yönetmenin yanı sıra; ontoloji, teknoloji ve felsefe; mimari tasarım; üst-uç tasarım+üretim teknolojileri ve eğitime entegrasyonu temel araştırma alanlarıdır. Araştırma konuları üzerine ulusal ve uluslararası yayını, sergi katılımı ve küratörlüğü bulunmaktadır. VÇMD 3 _ Mimarlık ve Eğitim (Hayallerden Gerçekler: Eğitim Üzerine Projeksiyonlar, İstanbul Modern) sergisi küratörlüğünü yapmış; ve Uluslararası 16. Venedik Bienali 2018 paralel etkinlikler ve architect@Work 2018’de stüdyo çalışmaları sergilenmiştir (Birinci Yıl Öğrenci Projeleri: Carapace ve Woodle, ComputationBased BasicDesignStudio@BILGI, 1:1@1 Materyal Performans).
İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mimarlık Bölümü ve Fakültesi (2009) ve ComputationBased_BasicDesignStudio@BİLGİ (birinci yıl tasarım eğitimi için alternatif bir yaklaşım oluşturan) ilk yıl stüdyosunun ortak-kurucusu olan Şebnem Yalınay Çinici; 2011-2020 yılları arasında kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı olarak görev aldığı İstanbul Bilgi Üniversitesinde 2023 güz döneminden itibaren Mimarlık Fakültesi Dekanlığı görevini sürdürmekte ve akademik araştırmalarına devam etmektedir.
ÖMER FARUK ALP
Dr. Araştırma Görevlisi, Mimar / Adıyaman Üniversitesi
Mimarlık alanında lisans (B.Sc. in Arch.) derecesini 2011 yılında KTÜ’den, yüksek lisans (M.Arch. - RIBA Part II) derecesini 2014 yılında NCL’den, doktora (Ph.D.) derecesini ise 2022 yılında ODTÜ’den almıştır. Sağlık mimarlığı alanının kuramsal ve yöntemsel öğretilerine dayanarak mimari tasarım stüdyoları özelinde bilgi tabanlı stüdyo süreçleri tasarlamakta, yönetmekte ve pedagojik değerlendirmelerini yapmaktadır. Bu alanda, AGÜ Mimarlık Fakültesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak görev yapmaktadır.
NUSRET ATAKAN HARMANCI
Mimar, Archiprix Türkiye 2023 Birincisi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden 2024 yılında mezun oldu ve aynı yıl ODTÜ Mimarlık Yüksek Lisans Programı'na başladı. Alp Yılmaz ile geliştirdiği 'Ankara Exquis' isimli mezuniyet projesi, Archiprix Türkiye 2023'te birincilik ödülünü aldı. Deprem bölgelerine yönelik acil ve geçici mekânsal çözümler üreten gönüllülük esaslı Acil Tasarım Stüdyosu'nda koordinatör olarak çeşitli çalışmalara destek vermeye devam etmektedir.
ALP YILMAZ
Mimar, Archiprix Türkiye 2023 Birincisi
Alp Yılmaz 2023 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümünden mezun oldu. Atakan Harmancı ile birlikte geliştirdiği “Ankara Exquis” adlı mezuniyet projesi ile 2023 Archiprix Türkiye yarışmasında birincilik ödülünü aldı. 6 Şubat depremlerini takiben kurucuları arasında yer aldığı ‘Acil Tasarım Stüdyosu’ adlı öğrenci inisiyatifinde koordinatör ve gönüllü olarak çalışmalarda bulundu. University of Pennsylvania ve Ankara Üniversitesi ortaklığı ile, Assoc. Prof. Mantha Zarmakoupi tarafından yürütülen ‘Bouleuterion at Teos’ adlı projede çalışmalarını sürdürmektedir. 2023 yılında başladığı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kültürel Mirası Koruma programında lisansüstü çalışmalarına devam etmektedir.
TOLGA ALMALI
Mimarlık Öğr. / TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
2021 yılında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Bölümü'ne başladı. Ortak Öğretim Programı kapsamında ilk stajını Yüksel Proje'de (2022 Yaz) ikinci stajını Mimarlar Derneği 1927'de tamamladı. Şu an Mimarlar Derneği 1927'de üçüncü stajına devam etmektedir.
EBRU AYKAN
Y. Mimar, TOBB ETÜ / Mimarlar Derneği 1927
Ebru Aykan, 2018 yılında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. Kent madenciliği, mimarlıkta geri dönüşüm malzemeleri ve malzemelerin yeniden kullanımı konularında çalıştı. Bu konudaki yüksek lisans tezini 2021 yılında Almanya'da Dessau International Architecture Graduate School'da tamamladı. Şu an TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nde ve Mimarlar Derneği 1927'de yarı zamanlı olarak çalışmaktadır.
ZEKERİYA GÜVENÇ
Mimarlık Öğr. / TOBB ETÜ
2020 yılında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Bölümü'ne başladı. Ortak Öğretim Programı kapsamında ilk stajını CSE Mimarlık`ta (2022 Yaz) tamamladı. Şu an Mimarlar Derneği 1927'de ikinci stajına devam etmektedir.